Hľadáte web, na ktorom sa nezabúda na šteklivé témy? Kde by ste našli aj recept na chutnú bublaninu či slepačí vývar? Naša stránka je ako stvorená pre vás.

Add your content here

Hľadáte web, na ktorom sa nezabúda na šteklivé témy? Kde by ste našli aj recept na chutnú bublaninu či slepačí vývar? Naša stránka je ako stvorená pre vás.

Chystáte sa na žiadosť o dotáciu?


Premýšľate aj vy nad podaním žiadosti o dotáciu na obnovu budov alebo domov? Čo budete potrebovať a čo môžete očakávať od tejto výzvy na obnovu? Aktuálne výzvy na obnovu domov nájdeme na stránkach Slovenskej agentúry životného prostredia. Pred nami stojí už šiesta výzva pre žiadateľov o dotáciu na obnovu domov a bytov. Okrem nej si ale Slovenská agentúra životného prostredia pripravila menší dezert v podobe mini výzvy pre ekonomicky znevýhodnené domácnosti. K pomoci v podobe dotácie sme k ľuďom teda naozaj bližšie ako kedykoľvek predtým. Podanie žiadostí už stihlo viac ako 500 domácností.

dotácie na obnovu šetria peniaze

Zaujímavosťou je, že viac ako 46% budúcich žiadateľov o obnovu rodinných domov, už disponuje energetickým certifikátom. Na svoju žiadosť sú teda riadne predpripravený, čo zvyšuje ich šance pre získanie tejto dotácie. Pre tú sa uvoľnili prostriedky v sume 95 miliónov eur. Táto závratná suma pomôže zhruba 5000 domácností k obnove svojho domu a lepšej energetickej hospodárnosti v budúcnosti. Oplatí sa preto riadne pripraviť a všetky dokumenty mať poruke už pri žiadosti o dotáciu. Energetický certifikát cena – nejedná sa o drahú záležitosť, je ale dobre byť pripravený.

energetický certifikát

Energetický certifikát je k obnove žiadaný. Veď cieľom obnovy je zlepšenie hospodárenia s energiami. Teda aj výrazná úspora finančných prostriedkov z domácnosti v budúcnosti. Na vyplatenie dotácie musíte zlepšiť hospodárenie minimálne o 30%. Práve z tohto dôvodu je potrebné preukázať sa energetickým certifikátom pred obnovou. Tieto údaje sú porovnávané so stavom po obnove. V rámci obnovy je možné zaradiť jednotlivé nástroje na zníženie úniku tepla, chladu, zadržiavanie vody, využívanie alternatívnych metód na získavanie energie. Radíme sem napríklad výmenu okien a dverí, fotovoltiku, zateplenie obvodových múrov a striech ale aj inštaláciu tepelných čerpadiel či zelenú strechu. Možností je naozaj veľa a sú veľmi kreatívne. Vybrať tú správnu kombináciu si dokáže naozaj každý.

Written by